Vláda postupně zruší všechna opatření. Od března 2022 mají zůstat povinné jen respirátory. (Ilustrační foto)

Fialova vláda po měsících omezeného života kvůli pandemii koronaviru a s tím souvisejícími opatřeními uvolní lidem v Česku šrouby. Postupně zruší všechna opatření, pokud to epidemická situace dovolí. Od 1. března mají zůstat povinné jen respirátory. 

Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

„Vlna omikronu kulminuje a v brzké době očekáváme, že nákaza bude mít klesající tendenci. To nám dává možnost zmírňovat protiepidemická opatření. Zároveň bych chtěl všechny požádat, aby hygienická doporučení nadále dodržovali, jednali zodpovědně, a vyhnuli jsme se tak případnému zhoršení situace,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Na Twitteru také vyzval občany znovu k očkování.

Kabinet nicméně zrušil povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném onemocnění covid-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce.

Zvýšil se také maximální počet osob na hromadných akcích. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

I nadále zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. Umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce bude nadále moci navštívit maximálně 1 tisíc diváků, a to za podmínky, že budou usazeni. Na ostatní hromadné akce může maximálně 100 účastníků.

„Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,” uvedl premiér Fiala (ODS) na tiskové konferenci.

Zdůraznil však, že jde pouze o plány, ale záležet bude na aktuální epidemické situaci.

Od 19. února se mění také testování zaměstnanců poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví se od počátku vypuknutí pandemie v ČR v březnu 2020 dosud onemocnění covid-19 prokázalo u 3 311 152 osob, z čehož 37 612 nákaze podlehlo. (pel)