Nezaměstnanost v Česku se v lednu 2022 zvýšila na 3,6 procenta, ukázala data Úřadu práce. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku se v lednu 2022 zvýšila na 3,6 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více než v prosinci a o 0,7 p.b. méně než před rokem. Bez práce bylo 267 076 lidí. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Doplnil, že i část živnostníků přerušila podnikání. V meziročním srovnání byla podle něj situace na pracovním trhu příznivější. Došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a zároveň meziročně vzrostl počet pracovních míst.

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně ve výrobě, v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. Zájem je o nové zaměstnance i v horských střediscích,“ dodal Najmon.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v lednu v Ústeckém a v Moravskoslezském kraji (5,3 procenta) a dále v Karlovarském kraji (4,3 procenta).

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,6 procenta).

Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob oproti lednu 2021 poklesl o 1,5 p. b. na 4,3 procenta.

Přibližně u tří čtvrtin volných pracovních míst nyní zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, více než 70 procent pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v lednu celkem 90 021 osob, což představuje 33,7 procenta všech uchazečů o zaměstnání.

Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně klesl o 17 835 osob. Uchazeči v průměru pobírali 9 273 korun měsíčně (leden 2021 – 8 448 korun).

Podporu v nezaměstnanosti do 4 500 korun dostávalo 24,8 procenta osob. Maximální výši podpory, tedy 21 488 korun, pak pobíralo 0,9 procenta uchazečů o zaměstnání.

Podle Českého statistického úřadu dosáhla v prosinci 2021 míra nezaměstnanosti 2,2 procenta.

Podle dat Eurostatu byla v ČR v prosinci míra nezaměstnanosti nejnižší v celé EU, a to 2,1 procenta, přičemž unijní průměr je 6,3 procenta.