Dvorního fotografa neměla jen bývalá šéfka státní kasy Schillerová. Ukázalo se, že poplatníci platili profesionální snímky i exministryni Maláčové. (Foto: FB J. Maláčová)

Daňoví poplatníci platili fotografa a správce sítí také exministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). S informací přišel server Seznam Zprávy, který v minulém týdnu upozornil na to, že ministerstvo financí během působení exministryně Aleny Schillerové (ANO) zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř 2 miliony korun ročně.

Ale zatímco na zatímco na financích si fotografové přišli i na více než 75 tisíc korun měsíčně, na ministerstvu práce brali klasické tabulkové platy ve 12. a 13. platové třídě. Jde o plat ve výši asi 25 až 35 tisíc korun měsíčně v závislosti na zkušenostech. To však nevylučuje i tučné odměny, na které si mohli také přijít.

Stejně jako Schillerová i Maláčová se brání, že zaměstnance využívalo celé ministerstvo. Jak však zjistil server, v obou případech už ale fotografové na ministerstvech nepůsobí a úřady se obejdou bez jejich služeb.

Bývalá šéfka MPSV argumentuje tím, že byla často za svůj audiovizuální obsah spíše kritizována, a proto využila služeb profesionálů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už zadal audit, který má prověřit „fungování, personální zajištění a financování odboru vnějších vztahů a komunikace“. (pel)

Ministryně Instagramu: Poplatníci zaplatili exšéfce státní kasy Schillerové 2 miliony za fotky

Ministryně Instagramu: Poplatníci zaplatili exšéfce státní kasy Schillerové 2 miliony za fotky