Ministerstvo financí během působení exministryně Aleny Schillerové (ANO) zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř 2 miliony korun ročně. (Foto: A. Schillerová, Facebook)

Ministerstvo financí během působení exministryně Aleny Schillerové (ANO) zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř 2 miliony korun ročně. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Fotky a videa mnohdy osobního rázu používala Schillerová k prezentaci na Instagramu či Facebooku. 

Platy fotografa a kameramana včetně odměn vyšly ministerstvo celkově na 1,93 milionu korun, a to od září 2020 do konce loňského listopadu. Tehdy se přitom Česko potýkalo s pandemií a následnou krizí.

Schillerová se v České televizi bránila, že příspěvky, které nebyly čistě pracovního rázu, hradilo hnutí ANO.

Podle svých slov chtěla Schillerová primárně přibližovat „komplikovanou agendu ministerstva“ lidem.

Na sociálních sítích přitom během šéfování resortu financí Schillerová často publikovala fotky, které často nijak nesouvisely s její pracovní agendou a šlo o stylizované snímky se zvířaty či květinami.

Zástupci pětikoalice se do Schillerové obuli.

„Nepotřebuji videa s pávem, abych zvýšil podvědomí o ministerstvu financí,“ reagoval na její slova v pořadu ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Schillerovou dále označil za ministryni dluhů a Instagramu, která se věnovala více své prezentaci než samotné práci.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové TOP09) by exministryně měla miliony, které vyplatila z rozpočtu ministerstva profesionálnímu fotografovi a kameramanovi za příspěvky na svém Instagramu, vrátit. (pel)