Válka s Polskem o důl Turów dospěla k příměří. Varšava musí ČR zaplatit přes 1 miliardu korun.

Válka Česka s Polskem o důl Turów po dlouhých jednáních dospěla k příměří. Premiéři obou zemí podepsali mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole. Varšava hned nato převedla Česku náhradu 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole Turów. 

Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí.

„Jsem rád, že se nám povedlo s polským premiérem Mateuszem Morawieckým podepsat dohodu o Turówu. Je to velký úspěch, podařilo se nám odvalit balvan, který zatěžoval polsko-české vztahy,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru po jednání.

Uzavření dohody v Praze kvitoval také polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Nemohli bychom si dovolit zcela vypnout elektrárnu a důl v Turówě, které nám poskytují více než 20 tisíc pracovních míst. To je vzkaz pro obyvatele Dolnoslezského vojvodství: elektrárna a důl budou dál fungovat,“ řekl polský předseda vlády.

Polsko se v dohodě zavázalo mimo jiné k dostavbě a prokázání funkčnosti podzemní bariéry, která by měla zabránit dalšímu odtoku podzemních vod z českého území nebo k výstavbě zemního valu, který má přispět k ochraně obyvatel nejbližších obcí před hlukem, prachem či světelným znečištěním.

Dále díky dohodě Polsko přijímá opatření ke zlepšení ovzduší v příhraničí. Česká strana navíc získá přístup ke všem relevantním datům mapujícím vlivy těžební činnosti, takže bude moci daleko dříve a lépe reagovat na možný blížící se problém.

Podle polské ministryně životního prostředí Anny Moskwové Polsko převedlo Česku náhradu 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole Turów hned poté, co premiéři podepsali mezistátní dohodu.

„V okamžiku, kdy byla podepsána dohoda, jsme učinili převod a Češi již obdrželi potvrzení o převodu. Současně prohlásili, že již mají k dispozici dokumenty, které jsou nezbytné pro stažení sporu, a jsou připraveni tyto dokumenty okamžitě předat,“ uvedla Moskwová.

Prozradila také, že vyjednávání s předchozí vládou Andreje Babiše (ANO) byla mnohem tvrdší než se současným kabinetem Petra Fialy (ODS). Rozdíl je podle ní v tom, že vláda premiéra Fialy se chtěla dohodnout a chtěla tento spor ukončit.

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že od Polska vzápětí obdrželo domluvenou částku a stáhlo žalobu.

ČR s Evropskou komisí řešila problematiku Turówa dlouhodobě, což loni vyústilo v zahájení šetření vůči Polsku ze strany Evropské komise pro možné porušení unijního práva ze strany členského státu.

Polsko na konci ledna 2020 obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Liberecký kraj poté podal stížnost k Evropské komisi, protože postup Polska považuje za nezákonný.

Obce v pohraničí se záměru rozšíření dolu dlouhodobě bránily. Lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. (pel)