Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hodlá prověřit svou předchůdkyni, bývalou šéfku státní kasy Alenu Schillerovou (ANO) za utracené 2 miliony korun za fotografie. (Foto: FB Alena Schillerová)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hodlá prověřit svou předchůdkyni, bývalou šéfku státní kasy Alenu Schillerovou (ANO). Posvítí si na oprávněnost nákladů za státní fotografie. Ministerstvo financí během působení Schillerové zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř 2 miliony korun ročně.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Platy fotografa a kameramana včetně odměn vyšly ministerstvo celkově na 1,93 milionu korun, a to od září 2020 do konce loňského listopadu. Tehdy se přitom Česko potýkalo s pandemií a následnou krizí.

Fotky a videa mnohdy osobního rázu používala Schillerová k prezentaci na Instagramu či Facebooku. Upozornily na to minulý týden Seznam Zprávy.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss nyní serveru Aktuálně.cz potvrdil, že Stanjura v této věci zadal audit, který se zaměří na „fungování, personální zajištění a financování odboru vnějších vztahů a komunikace“.

Prověrka výdajů by měla trvat několik týdnů.

Podle informací Aktuálně.cz je v případě zjištění škody stanovena škodní komise. Není však jasné, zda má ovšem v pravomoci vymáhat škodu i po bývalé ministryni, protože odbor komunikace spadal přímo pod ni. To totiž stanovují už interní předpisy ministerstva. (pel)

Ministryně Instagramu: Poplatníci zaplatili exšéfce státní kasy Schillerové 2 miliony za fotky