Česku loni z EU přiteklo o 89 miliard korun více, než do Bruselu odvedlo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko získalo v roce 2021 od Evropské unie (EU) celkem 131,7 miliardy korun. Do unijního rozpočtu loni ČR přitom odvedla „jen“ 66,3 miliardy korun. Získala tak o 88,8 miliardy korun více. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Členství v Evropské unii je pro naši vládu nezpochybnitelné nejen z finančního hlediska, kdy se už příští rok staneme v souhrnu bilionovým čistým příjemcem evropských peněz, ale také jako symbol našeho ukotvení v západním světě,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„V následujících pěti letech budeme čerpat stamiliony eur z Národního plánu obnovy, které musíme dokázat efektivně využít k modernizaci naší země. Musí jít o chytré projekty s přidanou hodnotou, které nebudou jen plodit další byrokratickou zátěž a naší zemi v rozvoji nijak nepomůžou,“ doplnil.

Konkrétně ČR v průběhu roku 2021 obdržela z rozpočtu EU příjmy ve výši celkem 131,7 miliardy korun a současně odvedla do evropského rozpočtu 66,3 miliardy korun. Za rok 2021 je tak ČR čistým příjemcem ve výši 65,3 miliardy korun.

Při započítání příjmů z Nástroje EU na podporu oživení (NGEU) ve výši 23,5 miliardy korun, které ČR obdržela koncem září 2021, činí celkové kladné saldo 88,8 miliardy korun.

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 31. prosince 2021 zaplatila do evropského rozpočtu 743,3 miliardy korun a získala 1,71 bilionu korun.

Celkově tak kladné saldo čisté pozice ČR od vstupu do EU dosáhlo 961,5 miliardy korun. Při započítání příjmů z NGEU činí celkové příjmy 1,73 bilionu korun  a celkové kladné saldo za dobu členství České republiky v EU 984,3 miliardy korun. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.