Velká Británie hodlá zpřísnit sankce na Putinovo okolí. Kreml hrozí odplatou. (Ilustrační foto)

Velká Británie hodlá v případě nových ruských „kroků proti Ukrajině“ zpřísnit sankce vůči podnikům a osobám s nejužšími vazbami na Kreml. Moskva už pohrozila odplatou Londýnu za případný „útok proti ruskému byznysu“. 

Informovala o tom ČT.

„Jasně říkáme, že pokud Rusko podnikne další kroky proti Ukrajině, pak dál zpřísníme sankční režim mířící na podniky a lidi s nejbližšími vazbami na Kreml,“ uvedl náměstek britského ministerstva financí Simon Clarke.

Dopady by to tak mohlo mít třeba na plynovod Nord Stream 2 či ruské banky, ale také na samotného ruského vůdce Vladimira Putina.

Ministryně zahraničí Liz Trussová navíc oznámila, že vláda předloží parlamentu návrh zákona o rozšíření palety sankcí, které Londýn může na ruské zájmy uvalit.

„Útok jedné země na ruský byznys samozřejmě přinese odvetná opatření. Ta budou přijata výlučně s ohledem na naše vlastní zájmy, budou vycházet z našich vlastních zájmů, pokud to bude zapotřebí,“ pohrozil mluvčí šéfa Kremlu Dmitrij Peskov.

V tomto týdnu má Putin telefonicky jednat s britským premiérem Borisem Johnsonem, který se chystá na cestu na východ Evropy včetně Ukrajiny.

Jak dále připomněla ČT, několik západních zemí včetně Česka poskytlo Ukrajině pomoc ve formě dodávek zbraní. Polsko nabídlo Kyjevu munici. (pel)

Invaze Ruska na Ukrajinu je jistá až zamrzne půda, oznámil Biden telefonicky Zelenskému

Američan Blinken přijel Ukrajinu varovat před Ruskem a přivezl jí zbraně za miliardy