Papež František vyzval bohaté, aby na daních zaplatili podíl a pomohli chudším. (Ilustrační foto)

Papež František, který hovořil s delegací Agenzia delle Entrate, italské agentury pro správu příjmů, povzbudil výběrčí daní, aby pokračovali v práci na přerozdělování bohatství a pomoci chudým. Vyzval dále bohaté, aby na daních zaplatili spravedlivý podíl a pomohli tak chudším obyvatelům. 

Skupina je podle něj často vnímána jako agentura, která „strká ruce do kapes jiných lidí, ale že to, co dělají, je cenná služba“.

„Ve skutečnosti je zdanění známkou zákonnosti a spravedlnosti,“ řekl.

Dále vyzval bohaté, aby zaplatili svůj spravedlivý podíl.

„Zdanění musí podporovat přerozdělování bohatství, a tím chránit důstojnost chudých a posledních, kteří vždy čelí nebezpečí, že budou zatlačení mocnými,“ uvedl papež.

Jak poznamenal papež František, téma daní se pravidelně objevuje v Bibli a bylo součástí každé vlády, která vládla Svaté zemi.

„Bible nedémonizuje peníze, ale nabízí výzvu, abychom je používali správně, nestali se jejich otroky a nedělali z nich modlu,“ řekl.

Poznamenal dále, že i bibličtí králové Izraele uvalili daně na své poddané, takže to bylo součástí života i ve starověku.

Vyzval také k ochraně veřejného zdravotnictví hrazeného z daní.

„Neměli bychom skončit v placené zdravotnické službě, ve které chudí nemají na nic nárok,“ dodala hlava katolické církve.

Správa daní se podle papeže Františka musí řídit zákonností, nestranností a transparentností. Podle něj transparentnost může občany podnítit k placení daní, když vidí, že s výnosy stát zachází účelně. Naopak neprůhlednost podle papeže vytváří „podezření a špatnou náladu“. (pel)