Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje snížit schodek státního rozpočtu pro rok 2022 pod 280 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje snížit schodek státního rozpočtu pro rok 2022 pod 280 miliard korun. Oproti původním předpokladům počítá šéf státní pokladny se zvýšením příjmů o více než 61 miliard korun.

Stanjura to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT1.

Zhruba polovina ze zmíněné částky hodlá vláda použít právě na snížení deficitu. Dalších přes 30 miliard korun by pak mělo pokrýt inflační výdaje, zejména plánovanou valorizaci důchodů, dále také větší výdaje na nemocenskou nebo na příspěvky na bydlení.

Mimo jiné si Stanjura stojí za seškrtáním výdajů o 80 miliard korun proti předchozímu návrhu předchozí Babišovy vlády. Ministr zároveň podotkl, že chystané škrty v nebudou plošné.

Snížit by se například měl počet tabulkových míst státních zaměstnanců, a to například zrušením některých agend a postupující digitalizací.

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Fialova vláda avizovala, že chce projednat návrh letošního státního rozpočtu ČR v první polovině února. Následně ho předloží ke schválení poslancům ve sněmovně.

Pětikoalice počítá s tím, že nový rozpočet má začít platit nejpozději od 1. dubna.

Státní rozpočet ČR skončil v roce 2021 se schodkem 419,7 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od vzniku České republiky. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními. (pel)