Zahájení zimní olympiády v Pekingu budou na stadionu osobně sledovat čínský prezident Si i jeho ruský protějšek Putin. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Zahájení zimní olympiády v Pekingu budou na stadionu osobně sledovat čínský prezident Si i jeho ruský protějšek Putin. Běžní diváci však na slavnostní zahájení ani na sportovní soutěže nebudou moci přijít, a to kvůli přísným protipandemickým opatřením. Čínský prezident Si Ťin-pching příští pátek vedle účasti na slavnostním zahájení her  uspořádá banket pro jiné hlavy států a šéfy mezinárodních organizací.

Řada vlád západních států však pekingské zimní olympijské hry bojkotuje.

Mezi zahraničními hosty, kteří na zahajovací ceremoniál olympiády přijedou, je třeba ruský prezident Vladimir Putin, šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, polský prezident Andrzej Duda nebo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Zástupce svých vlád do Pekingu nepošlou například Spojené státy, Británie, Kanada nebo Austrálie. Důvodem je jejich kritika toho, že Čína porušuje lidská práva zejména muslimských Ujgurů v provincii Sin-ťiang.

Čína tento postup západních vlád už dříve označila za „politickou pózu“.

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že na olympijské hry nepojede nikdo z české vlády.

Na olympiádu v Pekingu nebudou moci přijít běžní diváci. Organizátoři poskytnou vstupenky jen ‚vybraným‘ skupinám lidí a nebudou kvůli covidu-19 prodávány běžné veřejnosti.

Již dříve organizátoři ZOH oznámili, že na hry nebudou moci přijet žádní zahraniční diváci. Jde o kroky, kterými se Čína snaží zabránit během olympiády šíření koronaviru.

Propracovaná preventivní opatření, o nichž průběžně informují čínští činitelé, jsou ještě přísnější než během loňské letní olympiády v Tokiu.

Zimní olympiády v Pekingu začne 4. února. (sfr)