Automobilce Tesla vyskočil v roce 2021 čistý zisk o 665 procent. Navzdory celosvětovému nedostatku čipů. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Americké automobilce Tesla podnikatele Elona Muska stoupl v roce 2021 čistý zisk na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun), protože prodej jejích elektrických vozidel neustále prudce rostl, a to navzdory celosvětovému nedostatku počítačových čipů. Jde o meziroční nárůst o 665 procent. 

Informovala o tom Tesla.

Tesla uvedla, že její zisk loni vyskočil více než šestinásobně na 5,5 miliardy dolarů, což je nejvyšší celková částka v její 19leté historii.

Tržby Tesly v roce 2021 stouply o 71 procent na 53,8 miliardy dolarů. Firma loni dodala na trh 936 172 elektromobilů, tedy meziročně o 87 procent více.

Dodávky elektrických vozidel automobilky prudce vzrostly navzdory celosvětovému nedostatku počítačových čipů, který zpomalil celý automobilový průmysl.

Tesla odhaduje, že problémy s dodavatelským řetězcem pramenící z pandemie nejspíš i letos opět omezí výrobu.

„Naše vlastní továrny jsou již několik čtvrtletí pod kapacitou, protože dodavatelský řetězec se stal hlavním omezujícím faktorem, který bude pravděpodobně pokračovat až do roku 2022,“ uvedla společnost.

Přestože společnost předpovídala, že bude schopna vyrobit o 50 procent více vozidel, než vyrobila v loňském roce, Elon Musk uvedl, že nedostatek čipů zabrání společnosti uvést nové modely v roce 2022. To znamená další zpoždění pro elektropickup Cybertruck, který původně měl jít na trh už loni. (pel)