Polsko odstartovalo stavbu zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem za 6,4 miliardy. (Ilustrační foto)

Polsko odstartovalo podél své hranice s Běloruskem stavbu nové zdi proti migrantům za 1,2 miliardy zlotých (6,4 miliardy korun). Cílem je zabránit běžencům ve vstupu do země a udržet je mimo Evropskou unii (EU). Tisíce migrantů, většinou z Blízkého východu, překročily nebo se pokusily překročit hranici od poloviny loňského roku, což přimělo Polsko postavit dočasnou bariéru z žiletkového drátu a nasadit tisíce ozbrojených vojáků a policistů.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Polští dodavatelé zahájili stavbu 5,5 metrů dlouhé zdi 25. ledna. Bariéra bude  dlouhá 186 kilometrů, což je téměř polovina celkové délky hranice mezi oběma zeměmi.

Cílem zdi, která má být dokončena do června, je zabránit migrantům přecházet do Polska z Běloruska, které není členským státem EU.

Tisíce migrantů, většinou z Blízkého východu, překročily nebo se pokusily překročit hranici od poloviny loňského roku, což přimělo Polsko postavit dočasnou bariéru z žiletkového drátu a nasadit tisíce ozbrojených vojáků a policistů.

Podle polských pohraničníků se od začátku roku pokusilo překročit hranici z Běloruska 810 lidí. Za celý loňský rok bylo takových pokusů zaregistrováno téměř 40 tisíc.

Podle humanitárních organizací však krize ještě neskončila, i když počty oproti loňsku začaly klesat. Na běloruské straně je však stále mnoho lidí, kteří vyčkávají na příležitost dostat se do EU.

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky do Evropy jako pomstu za sankce Západu. (pel)