Hejtmani řešili s vládou přerozdělování daní či peníze na opravy krajských silnic. (Ilustrační foto)

Hejtmani řešili s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) přerozdělování daní nebo peníze na opravy krajských silnic. V Hrzánském paláci se zástupci Asociace krajů ČR na prvním oficiálním jednání s kabinetem kromě nastavení pravidelné spolupráce projednávali i aktuální témata z oblasti zdravotnictví, dopravy či kultury a také možné budoucí změny ve financování krajských samospráv prostřednictvím rozpočtového určení daní.

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

Členové vlády s hejtmany prodiskutovali otázku dalšího financování Zdravotnické záchranné služby, úpravy úhradové vyhlášky a problém se zajišťováním pohotovostních služeb lékařů, pediatrů a zubních lékařů.

„Reforma financování Zdravotnické záchranné služby je důležitá věc pro občany. Jedná se o dlouhodobý problém. Shodli jsme se na úpravě financování cestou navýšení plateb zdravotních pojišťoven podle skutečných výkonů. V příštích týdnech budou probíhat jednání mezi vládou, kraji a pojišťovnami tak, aby byl tento problém vyřešen,“ uvedl premiér Fiala.

Zástupci vlády a krajů diskutovali také o další podobě státní pomoci s financováním oprav a rekonstrukcí krajských silnic II. a III. tříd, o problémech souvisejících s probíhající rekodifikací stavebního práva a o vládou plánované úpravě nového stavebního zákona či o chystaném novém zákoně o veřejné kulturní instituci, jehož vydání má vláda i v programovém prohlášení.

„Bavili jsme se také o tématech, která vyžadují dlouhodobější řešení. To je třeba nastavení operačního programu Životní prostředí. Vítáme připomínky Asociace krajů a jsme přesvědčeni, že právě s pomocí Asociace krajů můžeme dojít ke kvalitnímu řešení,“ konstatoval předseda vlády.

Zmínil také, že do budoucna se bude řešit také rozpočtové určení daní.

„Jsem rád, že kraje pracují na vlastním modelu nového rozdělování těchto finančních prostředků, který odpovídá aktuální situaci a situaci v jednotlivých regionech. A to je základní předpoklad k tomu, abychom potom mohli dospět k nějaké úpravě rozpočtového určení daní i na celostátní úrovni,“ řekl. (pel)