Česká republika zůstala v celosvětovém žebříčku vnímané korupce na 49. místě. (Ilustrační foto)

Česká republika zůstala v celosvětovém žebříčku vnímané korupce na 49. místě. Průměr Evropské unie (EU) zůstává nadále v propastném nedohlednu. Česko je na úrovni Rwandy nebo Gruzie. Informovala o tom organizace Transparency International (TI), která žebříček sestavuje.

„Hlavními příčinami nelichotivého výsledku ČR v Indexu vnímání korupce jsou nenaplněné sliby vlády Andreje Babiše. Jím avizované ‚protikorupční tažení‘ se stalo jen floskulí a marketingovým sloganem bez reálných činů,” okomentoval situaci Petr Leyer, právník a ředitel Transparency International Česká republika (TI ČR).

Česká republika získala stejně jako v loňském roce 54 bodů ze 100 možných a zůstala na totožné 49. příčce, o kterou se tentokrát dělí s Maltou a Mauriciem.

Průměr Evropské unie, třetím rokem 64 bodů, zůstává nadále v propastném nedohlednu.

V rámci sedmadvacítky členských zemí Evropské unie se ČR drží třetím rokem na 19. místě.

Na posledních příčkách v evropském srovnání zůstávají Rumunsko, které si o bod polepšilo (45 b.), Maďarsko, které bod ztratilo (43 b.), a Bulharsko, které si pohoršilo oproti loňsku o 2 body (42 b.).

První příčku ze 180 hodnocených zemí už druhým rokem sdílejí Dánsko a Nový Zéland. Obě země získaly shodně 88 bodů.

Poprvé se k nim na první pozici přidává ještě Finsko, které poskočilo o 3 body. Čtvrtou příčku pak sdílí Norsko se Singapurem a Švédskem (všechny státy mají shodně 85 b.).

První desítku doplňují Švýcarsko (84 b.), Nizozemsko (82 b.), Lucembursko (81 b.) a Německo (80 b.).

Jak organizace upozornila, z dílčích ročních výsledků indexu za uplynulých deset let je patrné, že Česká republika po mírném bodovém propadu za vlády Petra Nečase (ODS) dospěla od roku 2014 k bodovým ziskům, a to počínaje sedmiměsíčním působením úřednické vlády Jiřího Rusnoka a dále zejména za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Celkem si od roku 2012 do roku 2018 připsala ČR 10 bodů v CPI.

Od roku 2018, tedy už za vlády Andreje Babiše (ANO), už lze podle TI vidět trend setrvalého bodového sestupu. ČR ztratila v CPI do roku 2021, tedy do letošního aktuálního vydání, 5 bodů.

„Zlepšit se nepodařilo takřka nic, naopak chaos a rozvrat veřejných institucí se dále prohluboval. K tomu se přidaly vlastní kauzy Andreje Babiše a jeho hnutí, lokálními kauzami počínaje, přes vulgární korupci v podání Jaroslava Faltýnka, až po střet zájmů teď již bývalého premiéra a privatizaci veřejného zájmu,“ uvedl Leyer. (pel)