Slevy ve veřejné dopravě se sníží ze současných 75 procent na 50 procent z jízdného, rozhodla Fialova vláda. (Ilustrační foto: ČD)

Studenti a senioři si za jízdné připlatí. Slevy v dopravě pro zmíněné skupiny obyvatel se od letošního dubna sníží z nynějších 75 procent na 50 procent z jízdného. Rozhodla o tom Fialova vláda. Pro státní rozpočet by to mělo znamenat úspory až 1,9 miliardy korun ročně.

Informovalo o tom ministerstvo dopravy.

„Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Systém chce upravit tak, aby cesta vlaky a autobusy zůstávala pro lidi i nadále výhodná, ale současně musí být únosný pro státní rozpočet.

Úpravou výše slevy ze 75 procent na 50 procent se sníží deficit státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun v závislosti na tom, kolik bude v následujících letech cestujících ve veřejné dopravě.

Od zavedení plošných od září 2018 stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Nově upravené slevy vyjdou státní rozpočet až na 3,9 miliardy korun.

„Musíme reagovat na aktuální ekonomickou situaci, kdy potřebujeme krotit obrovský státní dluh, mírnit inflaci, snižovat provozní výdaje státu. Předchozí vláda plánovala na slevy pouze 2,5 miliardy, které by na letošní rok nepokryly ani navrhovanou slevu 50%. Škoda, že se její představitelé nepřiznali, že budou muset buď slevy snížit, nebo ještě zvýšit naše společné zadlužení,” dodal ministr.

Společně se změnou výše slevy budou nově zvýhodněny rodiny s dětmi. Dochází totiž ke sjednocení podmínek pro cestování se malými dětmi ve vlaku i v autobuse.

K rozšíření slev dojde také u cestujících s 3. stupněm invalidity.

„Chceme rozšířit slevu pro invalidy 3. stupně, kteří zatím neměli nárok na slevu. Posilujeme tím adresnou pomoc těm, kteří to opravdu potřebují,“ vysvětlil Kupka.

Změna by měla platit od 1. dubna. Slevy ve veřejné dopravě se budou nadále týkat dětí do 6 let, žáků od 6 do 18 let a následně studentů do 26. roku. Polovinu z ceny jízdenky budou platit rovněž lidé starší 65 let.

U zdravotně tělesně postižených (ZTP, ZTP/P) zůstává zákonem o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením sleva ve výši 75 procent a pro doprovod ZTP/P je cestovné plně hrazené státem.

Změny ve výši slev jsou podle vlády nutné kvůli snižování státního dluhu, snižování inflace a zmenšování provozních výdajů státu pro letošní a další roky.

Úplné zrušení slev by znamenalo zátěž pro rozpočty krajů, které by minimálně část slev musely proplácet ze svého rozpočtu. (pel)

Babišovy slevy v dopravě stály poplatníky miliardy. Ministr Kupka navrhne omezení