Ekonomika ČR ve 3. čtvrtletí 2021 meziročně stoupla o 3,3 procenta, ukázaly zpřesněné odhady ČSÚ. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika ČR ve 3. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostla o 3,3 procenta. Ukázaly to zpřesněné odhady Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 1,6 procenta. Původní odhad z konce listopadu uváděl meziroční nárůst HDP o 3,1 procenta a mezičtvrtletní růst o 1,5 procenta.

Statistici také informovali, že podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně klesl o 0,2 procenta, meziročně vzrostl o 2,5 procenta.

Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně stoupla o 3,4 procenta. Meziročně se zvýšila o 5,4 procenta.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 3. čtvrtletí hodnoty 38 637 korun. Oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 0,7 procenta, meziročně o 1,8 procenta.

Míra úspor dosáhla 15,9 procenta. Mezičtvrtletně tak byla míra úspor domácností nižší o 5,2 p. b., meziročně poklesla o 2,8 p. b.  Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,3 p. b. a dosáhla 9,8 procenta. (pel)

Tristní výsledek hospodaření Babišovy vlády: Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 420 miliard

Tristní výsledek hospodaření Babišovy vlády: Státní rozpočet ČR skončil loni se schodkem 420 miliard