Skupina 14 senátorů podala ústavní stížnost kvůli povinnému očkování proti covidu-19. (Ilustrační foto)

Skupina 14 senátorů podala stížnost k Ústavnímu soudu ČR kvůli povinnému očkování proti covidu-19. Nařízení je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod a navíc polarizuje už tak rozdělenou společnost. Povinná vakcinace se má od března 2022 týkat občanů nad 60 let a vybraných profesí.

„Povinnost by měla být zrušena pro všechny. Podáno to bylo 31. prosince,” uvedla senátorka Alena Dernerová (nestr. za SD-SN).

Vyhláška podle ní rozděluje společnost.

„Byla jsem překvapena, že vláda v demisi se rozhodla k takovému kroku, který omezuje práva některým občanům. Přispěje to ještě víc k polarizaci společnosti,” doplnila.

Dernerová současně také zdůraznila, že nemá nic proti očkování, a dokonce ani proti tomu povinnému.

Podle Dernerové je problém také to, že očkování nepřispívá ke kolektivní imunitě v momentě, kdy protilátky i po dvou dávkách vakcíny vyprchají.

„Není to aktivita, která by směřovala proti očkování, směřuje ale proti vyhlášce o povinném očkování některých skupin. Vyhláška porušuje základní ústavní pořádky či zákon o ochraně veřejného zdraví. Dáváme proto podnět k Ústavnímu soudu,” uvedl také senátor Jiří Růžička (STAN).

Záměr napadnout u Ústavního soudu vyhlášku o povinném očkování avizovali už před 2 týdny také poslanci SPD.

O povinném očkování pro lidi starší 60 let či vybrané profese, jako jsou například hasiči, vojáci, zdravotníci či policisté, rozhodla bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v době, kdy byla v demisi.

Vyhláška o povinném očkování v ČR vyšla ve Sbírce zákonů v polovině prosince.

Podle současného znění vyhlášky musí tito lidé mít dokončené očkování do 28. února. Pro ty, kteří se ještě očkovat nenechali, to znamená vakcinaci zahájit nejpozději 8. února, aby stihli dostat druhou dávku po 21 dnech.

Lidé, kteří dosáhnou 60 let, se mají nechat očkovat do 4 měsíců. Dosud neočkovaných v těchto skupinách je podle odhadů asi půl milionu. Od února navíc bude platit vakcinace dvěma dávkami jen devět měsíců, dál bude nutné přeočkování.

Nový kabinet Petra Fialy (ODS) už avizoval, že plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dříve řekl, že povinnou vakcinaci podle věku odmítá.

Novelu vyhlášky chce Válek předložit v první polovině února podle vývoje epidemie. (pel)

Stát zkrátil platnost očkování proti koronaviru na 9 měsíců. Lidé se budou muset přeočkovat