Stát dluží České poště za služby 4,5 miliardy. Vyplacení peněz však blokuje Evropská komise. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát dluží České poště 4,5 miliardy korun za úhradu nákladů na poskytování univerzální služby v letech 2018 až 2020. Peníze však nemůže vyplatit, protože jako státní podpora podléhají notifikaci Evropskou komisí.

„Standardní lhůta pro Evropskou komisi je do konce tohoto roku, ale může být v odůvodněných případech prodloužená,“ uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu  Hana Továrková.

Rozhodující tak bude slovo Bruselu.

Pošta má

Ze zákona má pošta na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb stanovených v poštovní licenci nárok na 1,5 miliardy korun ročně.

Mezi základní služby, které musí držitel licence poskytovat na celém území za regulovanou cenu, patří například doručování obyčejných či doporučených dopisů nebo poštovních poukázek.

Výši úhrady schvaluje ČTÚ na základě výkazů od pošty. Nárok v posledních letech vždy převyšoval maximální možnou částku.

Úřad plánuje příští rok na jaře vypsat tendr na nového držitele poštovní licence pro roky 2023 a 2024. Výběr by měl proběhnout do konce června. Držitel nové licence by nově nemusel nabízet základní službu doručení balíku do 10 kilogramů. Záměr je v současnosti v připomínkovém řízení.

Státní Česká pošta se za rok 2020 propadla kvůli koronaviru do ztráty 1,382 miliardy korun. Oproti předchozímu roku tím ztrátu prohloubila o 1 miliardu korun.

Za letošek počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun.

Exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již na podzim roku 2020 uvedl, že kvůli koronaviru bude pro poštu žádat navýšení dotace o 750 milionů korun. Stát poště hradí náklady na poskytované základní služby až do výše 1,5 miliardy korun.

Česká pošta provozuje přímo nebo prostřednictvím partnerů 3 200 pošt a zaměstnává asi 27 tisíc lidí. (pel)