Rusnokova ČNB prudce zvýšila úrokovou sazbu na téměř 4 %. Chce tím čelit inflaci. (Ilustrační foto)

Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Centrální banka chce dražšími úvěry přispět ke zkrocení inflace. Po třetím výrazném zvýšení úroků v řadě za sebou se úroková sazba  v ČR dostala na nejvyšší úroveň od roku 2008.

„Rozhodnutí se opírá o podzimní makroekonomickou prognózu a vyhodnocení informací získaných od jejího zpracování. S prognózou je konzistentní strmý nárůst v reakci na silné inflační tlaky ze zahraničí i domácí ekonomiky,“ vysvětlil guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Pro razantní zvýšení sazeb hlasovalo pět členů bankovní rady, pro zachování sazeb na dřívější úrovni byli dva členové.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Inflace v listopadu dosáhla šesti procent, podle ekonomů ale svého vrcholu dosáhne teprve v prvních měsících roku 2022.

Podle Rusnoka přispěje zvýšení úrokových sazeb k návratu inflace do blízkosti dvouprocentního cíle na přelomu let 2022 a 2023.

„V průběhu příštího roku začne inflace zvolňovat,“ prohlásil Rusnok.

„Je pravděpodobné, že na příštím zasedání čtyřprocentní hranice úrokových sazeb dosáhneme, nebo ji i překročíme. Je zřejmé, že za dané situace, se budeme muset posunout ještě výrazně nad tu čtyřprocentní hranici. Jak výrazně to bude, nechci nyní spekulovat,“ podotkl dále.(sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zdražování v Česku pokračuje: Inflace se v listopadu vyšplhala už na 6 procent