Inflace v Česku se v listopadu 2021 vyšplhala už na 6 procent. (Ilustrační foto)

Nekonečné zdražování v Česku pokračuje. Inflace se v listopadu 2021 vyšplhala už na 6 procent. Proti říjnu vzrostly spotřebitelské ceny o 0,2 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za 9 let,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční růst cen tak již popáté za sebou zrychlil.

Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o 5 procent a ceny služeb o 7,5 procenta.

Za růstem inflace stojí jednak zdražení zejména v dopravě, více si lidé připlatí ale i za potraviny nebo nealkoholické nápoje.

Nejvíce stoupla cena u másla, a to o 26,8 procenta.

Tabákové výrobky zdražily o 12,3 procenta, ceny oblečení a obuvi pak o 12,9 procenta.

Další v pořadí vlivu (i přes jeho oslabení) byly ceny v oddíle bydlení. Zde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 3,7 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 9,9 procenta, vodného a stočného shodně o 5,5 procenta a tuhých paliv o 6,5 procenta.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 0,2 procenta. V oddíle doprava se zvýšily ceny pohonných hmot a olejů o 4,4 procenta a automobilů o 1 procento.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny zeleniny o 4,2 procenta (z toho ceny brambor byly vyšší o 8,1 procenta), másla o 12,4 procenta, sýrů a tvarohů o 1,7 procenta, ovoce o 1,6 procenta a drůbežího masa o 2 procenta.

ČNB v obavách z růstu inflace zvýšila v na začátku listopadu základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Jedná se o nejvyšší zvýšení od roku 1997. (pel)

ČNB krotí inflaci: Zvýšila úrokové sazby na 2,75 procenta. Prudce zdraží úvěry i hypotéky