Detektivové NCOZ obvinili 2 lidi v souvislosti s dotačním podvodem Nupharo Parku v Libouchci na Ústecku. Stát do projektu nalil v roce 2011 celkem 300 milionů korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v souvislosti s dotačním podvodem Nupharo Parku v Libouchci na Ústecku. Stát na vědecko-technický park poskytl dotaci 300 milionů korun z kapes daňových poplatníků. Vybudování Nuphara vyšlo celkem na 750 milionů korun. Projekt, na jehož vniku se podílelo ministerstvo průmyslu, však skončil v insolvenci. 

Informovala o tom NCOZ.

„Na základě předložených nepravdivých informací se v roce 2013 čerpání dotace ze strukturálních fondů EU a ze státního rozpočtu ČR mělo podařit zrealizovat. České republice tak měla být způsobena škoda ve výši téměř 300 milionů korun. Při rozkrývání trestné činnosti policisté NCOZ úzce spolupracovali s Finančním analytickým úřadem,“ uvedl mluvčí Národní NCOZ Jaroslav Ibehej.

Trestných činů se tyto osoby měly dopustit v souvislosti s plánovanou výstavbou vědeckotechnického parku v Ústeckém kraji Nupharo Park.

V žádosti o poskytnutí dotace adresované Ministerstvu průmyslu a obchodu České republiky měly uvést nepravdivé a zkreslené údaje a některé podstatné údaje zamlčet.

Trestní stíhání osob bylo zahájeno na jaře roku 2020 a probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.

Pražský městský soud poslal vědecko-technický Nupharo Park v lednu 2018 do úpadku. Ministerstvo průmyslu a obchodu do projektu, umístěného v Libouchci na Ústecku, nalilo v roce 2011 celkem 300 milionů korun.

Vědecko- technický park prodělával a v létě 2016 na sebe vyhlásil insolvenci. Společnost skončila v úpadku z důvodu předlužení, když souhrn jejích závazků převýšil hodnotu jejího současného majetku.

Projektu se ani několik let po otevření nepovedlo zajistit životaschopnost, a to ani přes třísetmilionovou dotaci z programu OPPI Prosperita.