Ministerstvo obrany pod vedením Jany Černochové (ODS) nakoupí pro Armádu ČR další kulomety MINIMI v hodnotě až 1,12 miliardy korun. (Ilustrační foto: MO ČR)

Ministerstvo obrany pod vedením Jany Černochové (ODS) nakoupí pro Armádu ČR další kulomety MINIMI v hodnotě až 1,12 miliardy korun. Zbraně vyráběné v Belgii armádě dodá česká firma CB SERVIS CENTRUM. Součástí smlouvy na nákup až 949 kulometů je i dohoda o pořízení náhradních dílů.

Resort o tom informoval na webu.

Smlouvu podepsali za ministerstvo obrany náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a za vítěze tendru jednatel společnosti CB SERVIS CENTRUM Lubomír Havelka.

Vojáci dostanou na základě kontraktu do roku 2025 až 949 kulometů MINIMI v rážích 7,62 a 5,56. Maximální finanční rámec smlouvy byl stanoven na 1,12 miliardy korun včetně DPH.

Dohoda umožňuje podle ministerstva i pořízení náhradních dílů. Díky nim budou po dobu deseti let zabezpečeny opravy zbraní.

„Součástí dodávek je i pořízení příslušenství –⁠ vysoce sofistikovaných optoelektronických zaměřovačů, souprav zbrojířů, pouzder a obalů,“ uvedl resort.

Dodal, že uzavřením smlouvy začala závěrečná třetí etapa přezbrojení jednotek české armády „moderní účinnou ruční zbraní“.

Belgické kulomety MINIMI již armáda ve výbavě má. Zbraň je v současné době zavedena ve výzbroji prakticky všech zemí NATO, zejména Velké Británie, Kanady a USA.