Americký prezident Joe Bieden chce lidem povolit jen automobily se spotřebou pod 6 litrů. (Ilustrační foto)

Americký prezident Joe Biden chce lidem povolit jen automobily se spotřebou pod 6 litrů. Podle nových standardů EPA budou auta na amerických silnicích muset spotřebovávat nanejvýš 5,88 litru benzínu na 100 km v průměru všech vozů prodaných automobilkou v daném roce.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Demokrat Biden zvyšuje standardy najetých kilometrů pro osobní a nákladní automobily prodávané ve Spojených státech ve snaze omezit emise, protože výdaje, s nimiž počítal na financování boje proti změně klimatu, nedostačují.

Nové předpisy, které oznámila Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), tak ruší laxněji nastavené limity paliv republikánským předchůdcem Donaldem Trumpem, ale předčily i plány Baracka Obamy.

Jak informovaly Novinky, nově stanovené limity emisí CO2 jsou při vyjádření v mírách spotřeby 40 mpg, tedy 5,88 l/100 km. Podobně jako v Evropě budou takovéhoto čísla muset automobilky dosáhnout v průměru flotily svých prodaných aut, a to v roce 2026

Srpnový návrh na zpřísnění přitom zněl na 38 mpg, tedy 6,19 l/100 km, a za Donalda Trumpa zněl na 32 mpg, tedy 7,35 l/100 km.

Pravidla začnou platit od roku 2023. Bílý dům očekává, že do roku 2026 klesne limit emisí CO2 o 28,3 procenta.

EPA počítá, že se tak ušetří 3,1 miliardy tun emitovaného oxidu uhličitého do roku 2050. Kromě toho požaduje, aby v roce 2030 byla polovina všech vozidel prodaných v USA elektromobily či plug-in hybridy.

Plán podle serveru kritizují někteří republikáni, ale také automobilky, protože přísná pravidla prodražují vozidla spotřebitelům. Ve finále si tak nechávají svá starší auta, která jsou emisně horší. (pel)