Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dostal od premiéra Petra Fialy (ODS) za úkol vypracovat nový návrh státního rozpočtu pro rok 2022. (Foto: Twitter Petr Fiala)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dostal od premiéra Petra Fialy (ODS) za úkol vypracovat nový návrh státního rozpočtu pro rok 2022. Stanovit se musí také pravidla pro fungování rozpočtového provizoria, ve kterém bude Česko od ledna hospodařit z důvodu, že sněmovna neschválila původní návrh Babišovy vlády se schodkem 377 miliard korun. Fiala už v listopadu avizoval, že hodlá definit snížit na 300 miliard korun. 

Fiala zdůraznil, že nová vláda si je vědoma své odpovědnosti.

„Nezačínáme v lehké situaci, spousta věcí v naší zemi je zanedbána a čelíme obrovským problémům,“ řekl.

Poznamenal, že blížící se svátky vánoční jsou časem odpočinku, ministři ale relaxovat nebudou a vláda chce pracovat hned od začátku.

Při jmenování nový předseda vlády slíbil, že jeho kabinet chce vládnout odlišně než jeho předchůdci.

Ve vládě obsadí 6 postů občanští demokraté, 3 získají lidovci a 2 místa TOP 09. Starostům připadla 4 ministerská křesla, Pirátům 3.

Navíc vzniknou posty pro 3 nové ministry, a to pro vědu, výzkum a inovace, pro legislativu a pro Evropskou unii.

Úřad vlády povede bývalá mluvčí ODS Jana Kotalíková. Tiskovým mluvčím nového kabinetu se stal dosavadní mluvčí občanských demokratů Václav Smolka.

Fialova vláda se hned po ceremoniálu přesunula do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedla.

Mimo jiné rozhodla, že sněmovnu nepožádá o prodloužení nouzového stavu, je nicméně připravena začít ihned jednat, pokud by se situace zhoršila.

To by znamenalo, že stav nouze skončí o půlnoci ze soboty na neděli 26. prosince. Hospody a restaurace tak už nebudou mít přikázáno zavírat ve 22:00 jako dosud.

„Demokracie je o odpovědnosti. Zkusme nyní omezit všechny aktivity a večírky. Nechtějme nařízení ale pojďme k odpovědnosti a využijme tohoto času k omezení šíření covidu,“ řekl nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (ODS).

První byl uveden do úřadu ministra vnitra první místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN). Uvedl, že se chce co nejdříve seznámit s prací nynějšího Ústředního krizového štábu pod vedením svého předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pak dostal od premiéra Fialy úkol, aby vypracoval harmonogram projednávání státní rozpočtu a pravidla pro fungování státu v rozpočtovém provizoriu.

„Mnohdy jsem slyšel neuvěřitelné příhody o tom, jak se k lidem stát chová. Současný daňový poplatník má být partner, stát nemá šikanovat daňové poplatníky,“ řekl Stanjura.

Po nástupu do funkce si nepřeje další zbytečné zadlužování země a chce také nabídnout majetek státu obcím pro smysluplné projekty.

Na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) čeká příprava důchodové reformy.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce, aby se v České republice konečně posunula dopředu digitalizace. Zabývat by se chtěl i stavební reformou, která by měla vyřešit krizi bydlení v Česku, urychlit výstavbu a mladým lidem dodat perspektivu vlastního bydlení.

V sobotu dopoledne přijde řada na Janu Černochovou jako ministryni obrany, Jana Lipavského jako ministra zahraničních věcí, Martina Kupku jako ministra dopravy a Petra Gazdíka jako ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Svých úřadů se rovněž ujmou Martin Baxa na ministerstvu kultury a Anna Hubáčková na ministerstvu životního prostředí.

Mikuláš Bek se ujme funkce jako ministr pro evropské záležitosti, Helena Langšádlová jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace a Michal Šalomoun jako ministr a předseda Legislativní rady vlády.

Nyní již bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) předal Fialovi dopis.

„Chci založit tradici, jak mají američtí prezidenti, že nechávají vždycky nějaký vzkaz. Napsal jsem dopis panu premiérovi Fialovi,“ oznámil s tím, že text se zveřejňovat nechystá.

Novému premiérovi předal Babiš klíče od korunovačních klenotů.

Končící premiér na tiskové konferenci řekl, že považuje za úspěch, že jeho menšinová vláda vydržela celé funkční období, nejdéle po první vládě exprezidenta Václava Klause. (pel)

Zeman nakonec Fialovi ustoupí. Vládu jmenuje v pátek i s odmítaným Lipavským

Vláda schválila státní rozpočet ČR na rok 2022. Schodek má být 377 miliard. ČSSD proti

Babišova vláda znovu schválila návrh státního rozpočtu 2022 se schodkem 377 miliard