Nastupující kabinet pětikoalice Petra Fialy (ODS) nezmění zvýšení minimální mzdy, které schválila odcházející Babišova vláda v demisi. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Nastupující kabinet pětikoalice Petra Fialy (ODS) nezmění zvýšení minimální mzdy, které schválila odcházející Babišova vláda v demisi. Minimální mzda tak od ledna 2021 definitivně vzroste o tisícovku na 16 200 korun. 

České televizi to potvrdil budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Spolu s minimální mzdou stoupne zhruba o 6,5 procenta i tzv .zaručená mzda, kterou dostávají zaměstnanci podle odbornosti nebo odpovědnosti.

„Předpokládám, že budoucí vládní koalice nebude mít ambici toto měnit,“ uvedl Jurečka.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) k tomu řekla, že pokud by pravicová vláda chtěla minimální mzdu měnit, patřili bychom na Východ, nikoliv na Západ.

Měnit by se neměl ani chystaný růst platů učitelů. Naopak u ostatních státních zaměstnanců se nastupující pětikoalice chystá přehodnotit rozhodnutí předchozí vlády.

Jak už dříve připomněla ČT, celkově už Babišova vláda v tomto volebním období – tedy od roku 2017 – zvýšila měsíční minimální mzdu z 11 na 15 200 korun.

Minimální mzdu pobírají například lidé uklízející ulice, šičky v textilních továrnách, pracovníci vykonávající jednodušší práce v průmyslových podnicích nebo lidé zaměstnaní v potravinářství.

Aktuálně ji dostává zhruba 140 tisíc lidí. Většina z nich přitom uvádí, že se současnou minimální mzdou 15 200 korun hrubého je těžké vyjít. (pel)