Česko pošle Polsku na pomoc před migranty až 150 vojáků. (Ilustrační foto)

Česko pošle Polsku kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem až 150 vojáků. Většinu by měli tvořit ženijní specialisté. Náklady na vyslání a působení vojenských sil ČR jsou vyčísleny na 86 milionů korun. 

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Vláda právě schválila mandát na vyslání vojáků na ochranu polsko-běloruské hranice. Připraveno je až 150 vojáků na dobu působení až do 180 dní. Mandát ještě musí schválit obě komory parlamentu,“ oznámil ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na Twitteru.

„Věřím, že obě komory parlamentu věc projednají už v příštím týdnu, aby česká jednotka mohla vyrazit co nejdříve. Chceme poskytnout ozbrojeným silám našeho severního souseda maximální možnou podporu,“ dodal Metnar.

Rozhodnutí podporují také politici nastupující vládní koalice SPOLU a PirSTAN.

Bude se jednat především o ženijní specialisty, jejichž úkolem budou ženijně stavební práce pro výstavbu, údržbu a opravy hraničních bariér, budování a údržba komunikací v prostoru působení a monitoring hranice v denních a nočních hodinách.

Čeští vojáci by neměli být v rámci plněných úkolů v bezprostředním kontaktu s migranty a zbraně budou mít pouze pro osobní ochranu.

Náklady na vyslání a působení vojenských sil ČR jsou vyčísleny na 86 milionů korun.

Do Polska už přijelo 155 britských a 150 estonských vojáků. Od prosince do dubna mají plnit ženijní a průzkumné úkoly.

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky s cílem destabilizovat evropský blok a jako pomstu za sankce Západu.

Situace se v posledních týdnech vyostřila, když k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů. Polsko se jim snaží zabránit v překonání hranice, na místě zasahovaly tisíce polských policistů a vojáků. (pel)

Polsko dalo zelenou stavbě zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem