Volby do sněmovny by v listopadu 2021 podle volebního modelu agentury Median vyhrálo Babišovo hnutí ANO. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Volby do sněmovny by v listopadu 2021 podle volebního modelu agentury Median vyhrálo Babišovo hnutí ANO. Druhá by skončila koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Koalice Pirátů a STAN ztrácí voliče i volební potenciál. 

Hnutí ANO s 29,5 procenta má oproti zisku ve volbách vyšší podporu o 2 p. b.. Staví se tak opět na pozici lídra. Jedná se navíc o vyšší zisk než v říjnových volbách.

Jeho podpora je nejsilnější mezi lidmi se SŠ vzděláním bez maturity a nižším, také mezi lidmi nad 55 let. ANO má nadpoloviční většinu příznivců ve věkové skupině 55 a více let. Podpora je vyšší u žen.

Koalici SPOLU by v listopadu podpořilo 26 procent voličů a mírně tak ztrácí na hnutí ANO. Stále je ale silnější než v zářijovém modelu, a to o 6,5 p.b.

Koalice Pirátů a STAN se drží s 16,5 procenta na třetí pozici. Oproti modelu ze září ztrácí volební potenciál i voličské jádro.

Do sněmovny by se dostalo i Okamurovo hnutí SPD s 8,5 procenta hlasů.

Sociální demokraté a komunisté, kteří po volbách poprvé v historii České republiky vypadli z dolní parlamentní komory, by nyní podle Medianu získali 4,5 procenta hlasů.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v listopadu 2021 zúčastnilo dle svého vyjádření 68 procent respondentů. To by podle Medianu ve výsledku znamenalo mírně vyšší volební účast než při posledních volbách do sněmovny v roce 2021.

Průzkum proběhl od 1. listopadu do 2. prosince a zapojilo se do něj 1 073 respondentů. (pel)