Státy EU se dohodly na změně v DPH. Mohou zlevnit léky či základní potraviny. (Ilustrační foto)

Státy Evropské unie (EU) se shodly na reformě daně z přidané hodnoty (DPH). Členské státy tak budou moci snížit DPH u většího množství produktů, než tomu bylo dosud. Mohou tak zlevnit základní potraviny, léky, hygienické potřeby nebo internetové připojení. Na nulové DPH u energii ale Evropa nekývla. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Výsledná podoba směrnice představuje podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové (ANO) kompromisní řešení napříč členskými státy.

„Oceňuji zejména možnost využití snížených a nulových sazeb DPH na širší okruh zboží pro všechny členské státy. Dojde tím k narovnání historických nespravedlností v aplikaci této harmonizované daně, o což jsem dlouhodobě usilovala. Jsem proto ráda, že se to nakonec podařilo prosadit. Revize směrnice dává zemím EU větší flexibilitu, čímž jim umožňuje lépe zohlednit specifické potřeby svých občanů,“ okomentovala výsledek jednání Schillerová.

Revize směrnice o DPH nově umožňuje všem zemím EU zavést na některé položky nulovou nebo supersníženou sazbu DPH do 5 procent.

„Nulovou či supersníženou sazbu budeme moci uplatňovat na základní potraviny, dětské plenky, léky, ženské hygienické potřeby, ochranné pomůcky, přepravu osob, dodání knih či rozvod vody, což zatím nebylo ČR dovoleno,“ vysvětlila Schillerová.

Pokud jde o DPH na elektrickou energii a zemní plyn, Česká republika bude moci začít aplikovat sníženou sazbu až 5 procent namísto současných 21 procent.

V tuto chvíli ministerstvo financí po dobu listopadu a prosince 2021 uplatňuje nulovou daň z energií díky generálnímu pardonu.

„Samozřejmě pokračujeme v našem úsilí vyjednat z důvodu současné energetické krize dočasnou výjimku pro ČR umožňující uplatnit na dobu jednoho roku nulovou sazbu DPH na elektrickou energii a zemní plyn. Dnes jsem na toto téma znovu hovořila s komisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim, který vyjádřil pro naši situaci pochopení a je připraven na další diskusi,“ řekla Schillerová.

Za účelem vyjednat si možnost aplikovat nulovou sazbu daně na elektřinu a zemní plyn zaslala ministryně financí dopis Evropské komisi.

Současně ministerstvo financí předložilo vládě návrh novely zákona o DPH, která by dodání elektřiny a plynu osvobodila od 21% DPH na celý rok 2022, a to s účinností od 1. ledna 2022. (pel)