Průmyslová výroba v říjnu 2021 meziročně klesla o 4,9 procenta. (Ilustrační foto)

Tuzemská průmyslová výroba v říjnu 2021 reálně meziročně klesla o 4,9 procenta. Omezení výroby aut kvůli nedostatku čipů a některých komponentů už začíná dopadat i na další odvětví. Meziměsíčně byla produkce v průmyslu vyšší o 0,9 procenta.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Říjnové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné těm zářijovým. Ve většině průmyslových odvětví produkce rostla. Problémy s dodávkami komponentů ve výrobě automobilů se však začaly projevovat i v navazujících odvětvích, například výrobě pneumatik,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výroba automobilů se proti loňskému říjnu propadla o 32,9 procenta. Pohoršila si také produkce pryžových a plastových výrobků a o více než čtvrtinu slabší výsledky zaznamenalo rovněž zpracování dřeva.

Průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 10,4 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu 2021 meziročně klesly o 3,8 procenta.

Hodnota nových zakázek v říjnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,6 procenta.

„Druhý měsíc v řadě byl meziročně nižší objem nově nasmlouvaných průmyslových zakázek. I zde byl dominantní vliv autoprůmyslu podpořený vysokou srovnávací základnou v říjnu loňského roku,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 5 procent. Nejvíce vzrostla produkce irského a belgického průmyslu.

Naopak největší meziroční pokles zaznamenalo Slovensko o 4,9 procenta. Český průmysl klesl o 4 procenta, německý o 1,1 procenta. (pel)