Ostrava vyhodila oknem 2 miliony za tragickou vánoční výzdobu. Stala se jen terčem posměchu. (Foto: Ostrava)

Vedení Ostravy utratilo v koronavirové krizi 2 miliony korun za vánoční výzdobu před radnicí města. Obří dárkový balík se sáňkami a vánoční baňkou se stal terčem posměchu kolemjdoucích a vlnu kritiky sklidil i na sociálních sítích. Autorka díla se brání, že chtěla lidi vrátit do dětství.

Radní města popisují dílo se saněmi a vánoční koulí pod názvem Velký dar – úhel pohledu jako dechberoucí uměleckou instalaci.

Uměleckou instalaci výtvarnice a sochařky Eriky Bornové vyrobili v dílnách Národního divadla Moravskoslezského a supervizi nad jeho tvorbou převzal ředitel galerie Plato Marek Pokorný.

„Instalace by měla diváky vrátit zpátky do dětství, kdy se nám zdálo vše obrovské. Velký dar, ve kterém se něco skrývá a my jsme nedočkaví až ho rozbalíme, sáňky zase odkazují na Vánoce, které děti i my dospělí máme spojené se sněhem a jízdou na saních. Ty pak přivážejí vánoční kouli – ozdobu, kterou rodiče zdobí stromky. Jsou to vlastně tři atributy, které spojují na Vánoce všechny generace,“ popsala autorka.

Obří dárkový balík se sáňkami a vánoční baňkou se však stal terčem posměchu kolemjdoucích a vlnu kritiky sklidil i na sociálních sítích. Náklady ve výši dvou milionů korun považují za vyhozené peníze.

„Doufám, že je v tom balíčku schované nějaké překvapení, které velkolepě odhalíte před Vánocemi, protože jinak je to nejhorší výzdoba, kterou jsme na Prokešáku měli,“ byla jedna z reakcí na sociálních sítích.

„Do které školky máme poslat poděkování za tento návrh? Škoda, že jsme nevěděli o soutěži Navrhni výzdobu 2021, určitě by se rády zapojily i děti z naší školky,“ napsala další uživatelka.

Jak informoval server iDnes.cz, Bornová za návrh dostala 130 tisíc korun. Peníze se rozhodla věnovat ostravskému Mobilnímu hospici Ondrášek. (pel)