Chystaná vláda koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN poprvé zasedla k neformálnímu jednání v Hrzánském paláci. (Foto: Twitter Petr Fiala)

Chystaná vláda koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN poprvé zasedla k cvičnému jednání v Hrzánském paláci. Schůzky se účastnila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která byla v polovině listopadu zvolena novou šéfkou sněmovny. 

„Svolal jsem první, neformální jednání nastupující vlády. Situace je vážná, musíme být co nejlépe připraveni. Věřím, že náš tým bude dobře fungovat,“ napsal na Twitteru Petr Fiala, lídr koalice SPOLU, kterého prezident Miloš Zeman jmenoval v neděli novým premiérem.

Fiala zveřejnil také krátké video.

„Jsem tu dnes poprvé. Jsou tady krásné historické prostory. Upřímně řečeno, na nějaké rozhlížení není zrovna čas. Čeká nás mnoho důležitých úkolů. Co nejlépe se vypořádat s pandemii, dát do pořádku veřejné finance a zkrotit drahotu. Jsem si vědom své odpovědnosti, abych se těchto výzev neprodleně zhostil. Držte nám prosím palce,“ řekl.

Foto: Twitter Petr Fiala

Nový předseda vlády také v úterý odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování Jozefa Síkely ministrem průmyslu a obchodu. Původní kandidát Starostů a nezávislých Věslav Michalik se minulý týden vzdal kandidatury kvůli spekulacím o svém podnikání.

Babišova vláda podala podle ústavy demisi 11. listopadu poté, co se po volbách ustavila nová Poslanecká sněmovna.

Situaci, kdy má republika dva premiéry, Ústava ČR přímo neřeší. Hovoří ale o tom, že prezident „pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády”. (pel)