Babišova vláda v demisi znovu schválila kompenzace pro firmy i živnostníky. (Ilustrační foto)

Podnikatelé i firmy, kteří kvůli proticovidovým nařízením přijdou o tržby a zisk, znovu dostanou kompenzace. Schválila to vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Živnostníci s poklesem tržeb nejméně o 30 procent budou moci znovu žádat až o 1 000 korun denně. Podniky budou při poklesu tržeb minimálně o 30 procent moci čerpat 40 procent z nepokrytých nákladů nebo 300 korun na zaměstnance a den.

„V návrhu zákona po konzultaci s podnikatelskými svazy a komorami zůstáváme u modelu navýšené pomoci až 1 000 korun denně pro živnostníky a podnikatele, kteří tak mohou za dvě nastavená bonusová období dosáhnout na celkem 71 tisíc korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Spouštíme programy podpory pro podniky, živnostníky a zaměstnance. Při poklesu tržeb o 30 procent a více je možné čerpat 40 procent z nepokrytých nákladů nebo 300 Kč/den/zaměstnance nebo 1000 Kč/OSVČ/den,” napsal na Twitter ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Konkrétně pak podle Havlíčka budou muset podnikatelé doložit pokles tržeb mezi lety 2019 a 2021.

Podpora v rámci Covid 2021, na kterou vznikne nárok v případě, že firmám v tzv. rozhodném období poklesl obrat nejméně o 30 procent, bude 300 korun krát počet zaměstnanců krát počet dní, za které podnikatel o podporu požádá.

V programu Covid Nepokryté náklady by měli mít podnikatelé možnost získat příspěvek na 40 procent nepokrytých fixních nákladů. Jeden žadatel bude moci dostat maximálně 20 milionů korun.

Až o tisícikorunu denně budou moci stejně jako v posledním bonusovém období žádat OSVČ a společníci s.r.o., zatímco pracovníci na dohodu mimo pracovní poměr (tzv. dohodáři) a podnikatelé v karanténě či izolaci budou mít nárok vždy alespoň na 500 korun denně.

„Změnou oproti původnímu kompenzačnímu bonusu bude snížení požadovaného propadu tržeb z 50 na 30 procent, a to majoritně v důsledku negativního vlivu aktuálních vládních restrikcí, což zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ vysvětlila Schillerová.

Kabinet se navíc chystá na znovuspuštění programu Antivirus B. (pel)