MMF zhoršil odhad vývoje ekonomiky ČR. Ta letos stoupne "jen" o 2,6 procenta. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika České republiky poroste letos „jen“ o 2,6 procenta a v roce 2021 růst zrychlí na 3,5 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled. A poroste také inflace. 

Informovalo o tom ministerstvo financí, které zveřejnilo závěrečnou zprávu z mise Mezinárodního měnového fondu (MMF), tzv. Concluding Statement.

Mise se koná každoročně a je pro všechny členské státy povinná.

V říjnu přitom fond předpovídal letos s růst o 3,8 procenta a v příštím roce 4,5 procenta.

MMF dále odhaduje, že kvůli vývoji na trhu práce i trhu nemovitostí, růstu cen energií a přerušeným globálním řetězcům nadále poroste inflace. Proto fond podle zprávy kvituje současný postoj ČNB k měnové politice.

Při dalších úvahách o zvyšování sazeb by ale centrální banka měla podle MMF pečlivě zvažovat případná rizika.

Podle nové prognózy České bankovní asociace (ČBA) růst tuzemské ekonomiky v letošním roce dosáhne 2,6 procenta, zatímco srpnová prognóza čekala růst o 3,4 procenta.

Také podle nejnovější předpovědi Evropské komise (EK) sice české hospodářství po loňském rekordním propadu letos opět vzroste, tempo oživení ale bude pomalejší, než se dosud čekalo.

V aktuálním odhadu EK počítá, že HDP České republiky letos vzroste o 3 procenta. V předchozí prognóze v létě komise předpovídala růst 3,9 procenta.

A výhled zhoršilo i ministerstvo financí, které letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta.

Česká národní banka pak letos čeká růst o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta. (pel)