Jaké další výdaje je nutné připočítat ke koupi nového automobilu. (Ilustrační foto: Pixabay)

Pořizujete nový vůz a celkovou investici propočítáváte pouze dle jeho kupní ceny? Nenechte se zmást lákavými nabídkami jednotlivých dealerů. K automobilu se totiž jednorázově i dlouhodobě váže spousta dalších nákladů, které nejsou na první pohled vidět.

Pojištění a přihlášení vozu

Ještě než novým autem vyjedete z autosalonu, musíte mít sjednané povinné ručení. To vás vyjde na několik tisíc korun. Jednou z prvních zastávek pak bude registr vozidel, kde poplatky budou v řádech stokorun v případě SPZ ve standardním formátu.

Registrační značka na přání pak opět vyjde na tisícikoruny.

Zejména k dražším automobilům se pak vyplatí kromě zmíněného povinného ručení sjednat i další pojistné produkty, například havarijní pojištění. U produktu havarijní pojištění cena obvykle překročí 10 000 Kč ročně, dle konkrétního vozu a specifikace pojištění může být částka nižší, ale i výrazně vyšší.

Dálniční známka a parkování

Pokud patříte mezi aktivnější řidiče, pravděpodobně se nevyhnete zpoplatněným úsekům. Budete tedy potřebovat dálniční známku. Roční kupón aktuálně stojí 1500 Kč.

Připočtěte i výdaje za parkování, modré zóny v Praze například místní rezidenty stojí 100 Kč měsíčně. Dlouhodobě se ale nevyhnete ani poplatkům na parkovacích automatech, každý někdy potřebuje zastavit v místě, kde jiná možnost zkrátka není. Jako majitel automobilu s tímto musíte počítat.

Druhá sada pneumatik

Pokud máte to štěstí a jednu sadu pneumatik máte v ceně vozu, stejně budete potřebovat sadu druhou. Ať už tedy své auto dostanete na „letňákách“, nebo na „zimákách“, za jednu sadu si připlatíte. K tomu si připočtěte cenu za druhou sadu disků, případně dlouhodobě vyšší náklady na přezutí v autoservisu, budete-li používat pouze jednu sadu disků a pneumatiky na ní střídat.

Palivo a údržba vozu

Žádný vůz nejezdí zadarmo. Kromě pohonných hmot (nebo elektřiny v případě elektromobilů) se připravte i na výdaje spojené s běžnou údržbou. Ruční mytí vozu vyjde na desetikoruny, mycí linka na nižší stokoruny. K tomu budete doplňovat ostřikovače a výjimečně možná i chladicí kapalinu nebo olej do motoru.

Někdo si zase pořídí vůni do auta, autokosmetiku, deštník, škrabku, smetáček na sníh, reflexní vesty, novou lékárničku apod.

V případě koupě ojetého vozu se připravte na brzký servis. Výměna olejů, filtrů, brzd a kontrola technického stavu dalších částí vozu jsou v takovém případě nezbytnou rutinou.

Doplňky automobilu

Zapomenout nesmíme ani na praktická vylepšení vozu. Budeme-li se bavit jen o tom základním, spousta majitelů si do auta pořídí nabíječku a držák na telefon. Významnější investicí je pak střešní box nebo držák na kola. Tyto jednorázové výdaje mohou opět jít do vyšších tisíců korun. (evi)