Polostátní energetická skupina ČEZ hodlá koupit německého výrobce solárních elektráren Belectric. (Ilustrační foto: Belectric)

Polostátní energetická skupina ČEZ pokračuje v odklonu k obnovitelným zdrojům. Plánuje koupit německého výrobce solárních elektráren Belectric, dceřinou společnost německé RWE. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

ČEZ požádal 11. listopadu o souhlas německých regulátorů hospodářské soutěže s převzetím plného vlastnictví Belectric, která se zabývá vývojem solárních fotovoltaických elektráren.

Mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž odmítl transakci komentovat. 

Jak připomněl server, prodej přichází 5 let poté, co se Innogy, bývalá část RWE pro obnovitelné zdroje a sítě, která byla později rozdělena, dohodla na koupi Belectric za necelých 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Obchod má být součástí plánů největšího německého výrobce elektřiny „na zefektivnění aktivit v oblasti obnovitelných zdrojů“.

Belectric, založená v roce 2001, je 100% dceřinou společností RWE Renewables. Zaměřuje se na solární elektrárny a systémy pro skladování energie.

Společnost vybudovala přes 460 solárních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 3,85 gigawatt a dalších 685 megawatt má ve výstavbě. Poskytuje také servisní služby.

Skupina ČEZ deklaruje, že do roku 2030 vybuduje obnovitelné zdroje o výkonu až 6 gigawattů, a navýší instalovaný výkon pro akumulaci elektrické energie ve výši alespoň 300 MWe. (pel)