Mobilní aplikace Tečka, která v Česku slouží k prokazování bezinfekčnosti, má problémy a nefunguje. (Ilustrační foto)

Mobilní aplikace Tečka, která v Česku slouží k prokazování bezinfekčnosti, má problémy a nefunguje. Naočkovaným se ukazují neplatné certifikáty. Potíže tak měli lidé během dne třeba v restauracích. 

Lidé si na problémy s mobilní aplikací Tečka stěžovali na Twitteru Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Ministerstvo zdravotnictví vysvětlilo potíže a výpadky přenastavováním parametrů kvůli změně v uznávání certifikátů.

„Pokud vám při otevření bude Tečka ukazovat všechno červeně, klikněte dole na žlutý pruh a pak klikněte na tlačítko aktualizovat. Je to tím, že jsme aktualizovali všechny systémy a aplikace tak, aby se validovaly důležité parametry podle toho, jak od dneška platí. Děkujeme,“ uvedla Chytrá karanténa na Twitteru.

Systém se do 18. hodiny večer stále nepodařilo obnovit, certifikáty v aplikaci Tečka se mnoha uživatelům ukazují jako neplatné.

Jako doklad o bezinfekčnosti je od 22. listopadu nutné předložit právě certifikát o dokončeném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu. Negativní PCR ani antigenní testy už se neuznávají.

Na konec uznávání negativních testů i dvojice mobilních aplikací – Tečka, díky které lidé prokazují bezinfekčnost, a čTečka, která se naopak používá na kontrolu certifikátů.

Nově tak mají antigenní i PCR testy v aplikaci platnost 0 minut, tedy v praxi se přestaly ukazovat jako platné. Změna nastavení ale může mít v některých případech dopad i na certifikáty o očkování.

Ještě s větším problémem se potýkají lidé, kteří mají výjimku a mohou se dále prokazovat PCR testy. Jde například o lidi do 18 let, dále o rozočkované, a ty, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Jenomže aplikace Tečka/čTečka jim takový test zatím ukazuje jako neplatný, respektive s nulovou platností.

„Od 22.11. bude v aplikacích nastavena doba platnosti testů na 0minut a budou tedy neplatné, zčervenají. Tato konfigurace čTečky a Tečky prozatím nebude podporovat výjimky z platného opatření, ty budou v nové verzi Tečky i čTečky k dispozici v průběhu týdne,“ uvedla NAKIT.

A nefunkčnost Tečky způsobila problémy i občanům Česka, kteří jsou v zahraničí. (pel)