Neočkovaní lidé nemohou od pondělí 22. listopadu konzumovat jídlo v obchoďácích ani na trzích. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Neočkovaní lidé nemohou od pondělí 22. listopadu konzumovat jídlo ve stravovacích částech obchodních center (OC) ani u stolků na trzích. Vyplynulo to z nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. V restauracích mohou být od pondělí obslouženi jen očkovaní nebo lidé, kteří prodělali nemoc covid-19.

Ve stravovacích zařízeních, v nichž kontroly personál provádí u vstupu, nesmí nikoho bez příslušných dokladů vpustit do provozovny. Pokud se obsluhující personál na certifikáty dotazuje u stolu, nesmí obsloužit hosta, který certifikát nemá.

Ve stravovacích prostorách obchodních center nebo na trzích, kde jsou umístěny stoly, nemusejí kontroly provádět provozovatelé. Neočkovaní však mají zákaz na těchto místech konzumovat.

Nadále platí omezení nejvýše šesti lidí u stolu. Hosté musejí být usazeni tak, aby mezi sebou měli odstup alespoň 1,5 metru.To se však netýká zákazníků u jednoho stolu.

V gastronomických podnicích, hudebních, tanečních, herních a společenských klubech, na diskotékách, v hernách či kasinech nesmí být více lidí, než je v provozovně míst k sezení. Na koncertech živé hudby musí být podle opatření vzdálenost pódia od posluchačů nejméně dva metry.

Nové nařízení ministerstva zdravotnictví se nevztahuje na děti do 12 let. Děti a mládež do 18 let se mohou prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin.

Tento typ testu mohou předložit i lidé, kteří mají potvrzení, že se nemohou nechat očkovat. PCR test je také platný pro rozočkované.

Lidé po prodělaném covidu nesmějí mít od onemocnění více než 180 dní.

Kontrola rozestupů

Nově mají podle ministerstva zdravotnictví provozovatelé prodejen aktivně bránit v porušování předepsaných rozestupů. Od pondělí 22. listopadu by měli provozovatelé supermarketů a jiné maloobchodní prodejny aktivně bránit tomu, aby se zákazníci přibližovali na kratší vzdálenost než 1,5 metru.

Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví v přehledu opatření pro obchody a služby.

Současně na jednoho zákazníka v prodejně připadá deset metrů čtverečních.

Nebude již stačit informaci o povinných rozestupech vyvěsit před prodejnou či v prodejně. Provozovatel bude muset do kontroly dodržování rozestupů zapojit personál.

Provozovatel by měl aktivně napomáhat, aby se například netvořila fronta v obchodě bez požadovaných rozestupů. V případě nedodržování nařízení o rozestupech má provozovatel právo vykázat zákazníka z prodejny.

Při namátkových kontrolách také může krajská hygienická stanice udělovat zákazníkům pokuty. (sfr)