Babišova vláda schválila "krizové ošetřovné" ve výši 80 % základní mzdy a "izolačku" 370 korun za každý den v karanténě. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Babišova vláda schválila „krizové ošetřovné“ ve výši 80 % základní mzdy a příspěvek až 370 korun za každý den pobytu v karanténě (tzv.“izolačku“). O příspěvek mohou lidé žádat zpětně od 1. listopadu letošního roku. Návrh na krizové ošetřovné a obnovení speciálního příspěvku v izolaci a karanténě předložila ministryně Maláčová (ČSSD).

„Krizové ošetřovné a izolačku jsme na vládě schválili. Je třeba ji projednat v legislativní nouzi, aby vše začalo platit co nejdříve. Fungovat budou zpětně od 1. listopadu, stejně jako na jaře: OČR 80 procent, izolačka 370 Kč/den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě nebo izolaci,” uvedla Maláčová.

„Zaměstnancům se znovu přiznává mimořádný příspěvek ve výši 370 korun, a to po dobu nejdéle 14 dní nařízené karantény. Příspěvek bude vyplácet zaměstnavatel a počítá se s platností do června 2022,“ upřesnil ministr Karel Havlíček.

S ošetřovným ve výši 80 procent z vyměřeného základnu se počítá do 28. února příštího roku.

„Minimální výše ošetřovného bude 400 korun na kalendářní den,” vysvětlil Havlíček.

Běžně se u nás vyplácí ošetřovné ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu.

Vyšší, „krizové ošetřovné“ se ale vyplácelo již na jaře podobně jako příspěvek pro lidi v izolaci či karanténě.

Nová opatření proti pandemii

Od 22. listopadu se v Česku budou muset lidé v restauracích, provozovnách služeb, fitness, bazénech či na kulturních a sportovních akcích prokázat očkováním nebo tím, že nemoc v posledních 6 měsících prodělali.

Většině lidí tak už nebude při vstupu do restaurací, provozoven služeb, na kulturní, sportovní a hromadné akce stačit negativní test na covid.

S PCR testem si už vystačí jen lidé, kteří už dostali jednu dávku očkování, dále pak děti od 12 do 18 let a ti lidé, kteří jsou kontraindikováni, tedy nesmějí se očkovat.

Ministerstvo vnitra předložilo návrh na zavedení práce z domova pro orgány a instituce státní správy. Vláda doporučení na maximální možné využívání home office schválila. (sfr)