Prezidenta Miloše Zemana v nemocnici navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana navštívila v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Zemana, který ji uvítal v tradičním nemocničním úboru, tedy pyžamu a županu, obdarovala sadou čajů a medem z prezidentské zahrady. 

„Jeho zdravotní stav jsme sledovali i u nás na Slovensku a jsem velmi ráda, že jsem mu nyní i osobně mohla popřát hodně zdraví a rychlé uzdravení,“ napsala Čaputová na Twitteru.

Zeman se podle ní zajímal o situaci na Slovensku. Setkání vnímá český prezident nejen jako návštěvu dvou přátel jako hlav států, ale také jako symboliku velmi blízkého a přátelského vztahu obou národů.

Uvedla také, že si přeje, aby i další generace zažívaly takovou blízkost, jakou ona zažívá v České republice.

Zeman může přijímat hosty poté, co ho ÚVN přemístila na lůžko dlouhodobé péče.

(Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Ve středu se chystá přijmout lídra koalic Spolu a šéfa ODS Petra Fialu, který mu chce představit složení své nové vlády.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil slovenskou prezidentku nejvyšším oceněním Senátu – stříbrnou pamětní medaili za mimořádnou péči o svobodu, pravdu, politickou kulturu a vládu práva.

V děkovné řeči mimo jiné zdůraznila, že demokracie a její instituce čelí útokům. Domnívá se, že je podkopává egoismus, populismus, extremismus a také dezinformace, propaganda a negativní vliv sociálních médií.

„Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti,“ řekla.

Později odpoledne v předvečer státního svátku slovenská prezidentka uctila položením květin na Národní třídě památku výročí revoluce 17. listopadu 1989.

Foto: Twitter Senát ČR

(pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil