Vláda Andreje Babiše podala demisi. (Foto: Úřad vlády ČR)

Menšinová vláda ANO a ČSSD podala demisi. Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentu Miloši Zemanovi dopis s rozhodnutím, že jeho vláda podává demisi. Vláda tak nyní bude vládnout v demisi, dokud nevznikne nový kabinet ve složení koalic SPOLU a PirSTAN. To je zatím v nedohlednu, protože Zeman chce novou vládu jmenovat, až ho pustí z nemocnice.

„Veřejně jsem slíbil, že uděláme polistopadový rekord v podání demise. To se stalo. Včera ve 22.35 hodin skončila ustavující schůze nově zvolené sněmovny a dnes ráno naše vláda podala demisi podle ustanovení Čl. 73 odst. 2 Ústavy České republiky,“ napsal Babiš na Twitteru.

Dodal, že zároveň poslal dopis prezidentu Zemanovi, kde ho o demisi vlády informuje. Očekává zároveň, že prezident kabinet pověří, aby fungoval v demisi.

Vláda v demisi podle Babiše bude dál zodpovědně plnit všechny povinnosti a úkoly až do jmenování vlády nové.

Prezident Miloš Zeman oficiálně přijal demisi vlády Andreje Babiše, oznámil na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v rozhovoru pro server Blesk.cz, že by si prezident Miloš Zeman přál jeho kandidaturu na Hrad.

Jmenovat premiérem Petra Fialu (ODS) by mohl prezident v řádu týdnů, řekl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Jmenování by se konalo v Lánech, vyžaduje ale to, aby byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). (pel)