Rakousko zdaní bitcoin a další nestátní kryptoměny sazbou 27,5 procenta. (Ilustrační foto)

V Rakousku bude od 1. března 2022 platit daň na příjmy z nestátních kryptoměn ve výši 27,5 procenta. Nebude přitom rozhodující, jak dlouho člověk bitcoin nebo jiné digitální měny vlastnil. Kryptoměny se tak v zemi budou danit stejnou sazbou jako akcie.

Novinka se bude vztahovat na všechny kryptoměny nabyté po 28. únoru 2021.

Pokud jejich hodnota poroste, obyvatelé Rakouska z nich budou muset odvést daň jednou ročně. Částka se vypočítá z cenového rozdílu mezi začátkem a koncem ročního období.

Kryptoměn nakoupených před stanoveným termínem by se tato daň týkat neměla.

Podle ministra financí Gernota Blümela chtěl kabinet přispět k odbourání nedůvěry a předsudků vůči novým technologiím.

„Zároveň zajišťujeme větší spravedlnost pro investory a rovné podmínky na trhu,“ řekl ministr.

V České republice se kryptoměny daní stejně jako akcie sazbou 15 procent ze zisku. Zatímco v případě akcií je držitel v případě, že cenný papír prodá po déle než třech letech, od placení daně osvobozen, v případě kryptoměn to neplatí.

Trh s kryptoměnami dále posiluje. Bitcoin v úterý 9. listopadu 2021 překonal hranici 68 tisíc USD (bezmála 1,5 milionu Kč). Na rekord se vyšplhala i druhá největší kryptoměna ethereum.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)