Manželský pár ve Francii vysoudil miliony jako odškodné za větrné elektrárny poblíž jejich domu, které jim měly způsobit zdravotní problémy. (Ilustrační foto)

Manželský pár žijící ve Francii vysoudil 110 000 eur (2 780 800 korun) jako odškodné za větrné elektrárny. Manželé si několik let stěžovali, že je několik let trápí zdravotní problémy, které podle nich způsobilo šest větrných turbín vzdálených asi 700 metrů od jejich domova v obci Fontrieu.

Upozornil na to server iDnes.cz.

Belgický pár Christel a Luc Fockaertovi, který žil poblíž větrné farmy ve Francii, vyhrál svou právní bitvu a obdržel štědrou výplatu poté, co soud uznal, že měli zdravotní problémy kvůli zjevným případům „syndromu větrných turbín“.

Po koupi nemovitosti v roce 2004 bylo v roce 2008 instalováno šest větrných turbín ve vzdálenosti 700 až 1300 metrů od domu Fockaertových.

O pět let později, poté, co byla vykácena nedaleká zalesněná oblast, dvojice tvrdí, že začala pociťovat dopad turbín. Spolu s hlukem turbíny si také stěžovali, že blikající světla vzbuzují „dojem, jako by se nacházeli v permanentní bouřce“.

Přestože lékaři u dvojice neobjevili žádné zdravotní problémy, soudní experti však argumentovali, že vědci už dříve identifikovali případy tzv. turbínového syndromu.

Odvolací soud v Toulouse následně zjistil, že větrné turbíny instalované poblíž jejich domu v jižní Francii souvisely s tím, že trpí bolestmi hlavy, závratěmi, únavou, tinnitem nebo srdečními problémy.

V roce 2015 se manželé z místa odstěhovali. Potíže podle nich krátce poté zmizely. (pel)

Soud nařídil zničit 151 větrných elektráren, protože škodí zvířatům