Prezident Miloš Zeman pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman pověřil Petra Fialu (ODS) jednáním o sestavování vlády. Fiala vládní kabinet však už dávno sestavuje, koalice SPOLU a PirStan už mají dokonce podepsanou koaliční smlouvu a rozdělená ministerstva.

Informoval o tom Hrad.

„Na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Vás pověřuji, abyste vedl se zástupci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně jednání, jejichž cílem je ustavení nové vlády,“ uvedl Zeman.

„Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,“ dodal.

„Od prezidenta republiky Miloše Zemana jsem obdržel oficiální pověření k jednání o sestavení vlády. Toto pověření jsem přijal. V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,“ oznámil na Twitteru lídr koalice SPOLU Fiala.

Prezident, který je už měsíc hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici, se Fialou v sobotu spojil prostřednictvím videokonference.

Zeman nicméně už v pátek řekl v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že premiérem jmenuje šéfa ODS Petra Fialu.

Šéf ODS Fiala přitom bez ohledu na Zemanovo pověření jedná o nové vládě již několik týdnů. Spolu s předsedy TOP 09, KDU-ČSL, STAN a s Piráty podepsal koaliční smlouvu a pětikoalice si už rozdělila i ministerstva. (pel)

Vláda schválila státní rozpočet ČR na rok 2022. Schodek má být 377 miliard. ČSSD proti

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil