Průmysl v Česku v září 2021 poklesl o 4 procenta. (Ilustrační foto)

Průmyslová produkce v Česku v září 2021 reálně meziročně klesla o 4 procenta.  Meziměsíčně byla nižší o 3,3 procenta. Pokles způsobily především odstávky v automobilové výrobě kvůli nedostatku čipů. 

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To ovlivnilo i výsledky za celé 3. čtvrtletí, kdy růst průmyslové produkce zpomalil a meziročně se zvýšil pouze o 0,2 procenta,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Matějka však doplnil, že to nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 33,5 procenta). Dále pak zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 21,6 procenta) a výroba pryžových a plastových výrobků (pokles o 4,7 procenta).

Naopak průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba strojů a zařízení, a to o 9,9 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září 2021 meziročně klesly o 0,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 4,6 procenta.

Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,2 procenta.

Hodnota nových zakázek v září 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 1,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 3,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,5 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v srpnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 5,3 procenta. (pel)