Nově zvolení poslanci se poprvé sešli na ustavující schůzi sněmovny. (Foto: Poslanecká sněmovna ČR)

Poprvé po volbách se sešli poslanci zvolení v novém složení sněmovny. Lidovecký poslanec Jiří Horák složil slib v tradičním vlčnovském kroji, čímž chtěl vyjádřit úctu svému pradědečkovi, který stejný kroj ke stejné příležitosti oblékl v roce 1946. V parlamentu nicméně hrozí první spory, a to kvůli obsazení postů místopředsedů.

„Před 75 lety složil poslanecký slib můj pradědeček Jan Plesl. Po roce 1948 se však nechtěl podřizovat komunistům, a proto byl zatčen a v roce 1953 utýrán k smrti. Složením poslaneckého slibu ve vlčnovském kroji mu chci vyjádřit svou úctu a také vztah k našim kořenům a tradicím,“ napsal Horák na Twitteru.

Ustavující schůze, která začala českou hymnou, byla po hodině přerušena kvůli lhůtám.

Pokračovat bude ve středu, kdy poslance čeká zejména zvolení vedení dolní komory.

Ustanovující schůzi nové Poslanecké sněmovny svolal v souladu se zákonem předseda té minulé Radek Vondráček (ANO), který ji také bude do zvolení nového předsedy řídit. V úvodu schůze proto nejprve složí slib on a pak až noví poslanci.

(Foto: Poslanecká sněmovna ČR)

Do čela sněmovny by se měla usednout šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je jedinou kandidátkou vládní pětikoalice.

Spor ale zřejmě vyvolá volba šesti místopředsedů, minulé volební období jich bylo pět.

Zástupci SPOLU i PirSTAN se kriticky staví právě k Radkovi Vondráčkovi (ANO). Sám Vondráček v pondělním rozhovoru pro Radiožurnál přiznal, že není pravděpodobné, že uspěje.

Ten si vysloužil kritiku návštěvou prezidenta Miloše Zemana v nemocnici nebo svým hudebním vystoupením s kytarou na řečnickém pultu.

Podle dosavadních vyjádření by navíc žádné křeslo místopředsedy nemělo získat hnutí SPD, což se nelíbí předsedovi Tomiu Okamurovi. V té souvislosti zmínil, že SPD má přitom početnější poslanecký klub než TOP 09 a Piráti.

ODS navrhla na místopředsedu Jana Skopečka, lidovci Jana Bartoška, Piráti Olgu Richterovou, STAN Věru Kovářovou a hnutí ANO kromě Vondráčka ještě Janu Mračkovou Vildumetzovou. (pel)