Šéfka EK Leyenová bojuje za planetární klima, ale současně létá soukromým tryskáčem i tam, kam ostatní chodí pěšky... (Ilustrační foto: redakční koláž).

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová létá svým soukromým tryskáčem i tam, kam ostatní chodí pěšky. Například z Vídně do Bratislavy, které jsou od sebe vzdušnou čarou vzdáleny 50 kilometrů. Za toto jednání čelí Leyenová kritice v situaci, kdy šéfka EK veřejně vyzývá k podpoře ekologických způsobů dopravy v rámci „boje“ s oteplování zemského klimatu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová použila na 50kilometrovou cestu mezi Vídní a Bratislavou soukromé letadlo. Let z Vídně do Bratislavy se uskutečnil letos v červnu, kdy šéfka EK v členských zemích EU prezentovala schválení národních plánů obnovy po pandemii covidu-19.

Informaci zveřejnil britský deník The Telegraph a to během probíhající klimatické konference OSN v Glasgow.

Na této konferenci Leyenová vyzývala k podpoře ekologických způsobů dopravy ve snaze zmírnit globální oteplování.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer uvedl, že důvodem pro 19 minut trvající let z rakouské do slovenské metropole byla náročná logistika.

„Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost,“ konstatoval mluvčí EK.

S tím, že vzhledem k pokračující cestě do Rigy nedávalo využití jiného dopravního prostředku smysl.

Soukromé letadlo využila von der Leyenová kvůli dopadům pandemie na nabídku komerčních letů.

Deník Telegraph poukázal na to, že Leyenová na více než polovinu svých oficiálních cest v pozici předsedkyně EK využila soukromé letadlo, a to konkrétně na 18 z celkových 34 cest od prosince 2019.

Tímto způsobem se přesouvala z Bruselu také na krátké vzdálenosti, například do Paříže či Londýna. (sfr)