Na akcích s účastí nad tisíc lidí bude v ČR nutné se prokázat testem PCR, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci. (ilustrační foto)

Antigenní testy v ČR už nebudou stačit. Na akcích s účastí nad tisíc lidí se nebude možné od 22. listopadu prokazovat antigenním testem, ale jen testem PCR, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19. Venkovních akcí, jako jsou poutě, bály či jarmarky, se nebude moci účastnit více než tisíc lidí. Dosud pro ně platila hranice 2 tisíc osob.

Rozhodla o tom vláda ČR.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla se omezení venkovních akcí nedotkne kultury ani sportu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že přijatá opatření by se neměla dva až tři týdny měnit. Pokud se situace zhorší, připadá poté v úvahu další zpřísnění prokazování bezinfekčnosti, ne lockdown.

Možností je například to, že by se při prokazování bezinfekčnosti uznávalo jen potvrzení o prodělání nemoci nebo očkování. Vypadla by možnost negativního testu.

Vláda také schválila, že se zkrátí platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Antigenní bude platit jeden den, PCR test pak tři.

„Testování zaměstnanců v těchto zařízeních jednou týdně, které je povinné pro neočkované, se změny nedotknou. Jejich testy dál hradí zdravotní pojišťovny,“ vysvětlil Vojtěch.

Skipas jen bezinfekčním

Při nákupu skipasů se lidé budou muset podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prokázat dokladem o bezinfekčnosti na koronavirus. V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest.

Vláda přistoupila s blížící se zimní sezonou ke stanovení kontrol na horách. Lidé budou muset předložit potvrzení, že mají dokončené očkování, v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19 nebo negativní test.

Prokázat se budou moci prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem.

Doklad budou muset lidé předložit nejen při nákupu permanentky, ale i na výzvu provozovatele horského střediska v přepravním prostoru.

Lidé na horách budou dále muset podle Vojtěcha dodržovat také odstupy 1,5 metru.

Dvojnásobek nakažených

Ve čtvrtek v Česku přibylo 8419 nových případů nákazy koronavirem, což je takřka dvojnásobný počet oproti minulému čtvrtku. Oproti středě jde jen o mírný pokles.

Nadále rostou počty hospitalizovaných. Za čtvrtek přijaly nemocnice 270 nových pacientů. Celkem bylo v nemocnicích 2 489 lidí, z toho 335 na jednotce intenzivní péče, když 152 z nich vyžadovalo plicní ventilaci a jedenáct mimotělní podporu života. (sfr)