Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad 1 tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo antigenních. (Ilustrační foto)

Další komplikace pro neočkované. Na hromadných akcích v Česku nad 1 000 lidí nebudou nově uznávány antigenní testy na covid-19, ale pouze PCR. Bezinfekčnost bude kontrolována i v lyžařských střediscích. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je ve hře také možnost vůbec neuznávat negativní testy, ale jen očkování či potvrzení o prodělání nákazy. 

Při nákupu jízdenek v lyžařských areálech mají pokladní kontrolovat test, očkování nebo prodělanou nákazu covidem.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) po jednání s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou uvedl, že „jediným východiskem je očkování. Nezazněl jakýkoliv dotaz, který by to zpochybňoval. Tato kontinuita bude pokračovat. A věřím, že budoucí vláda ho bude mít jako jednu z priorit.“

„Navrhneme, že u akcí nad 1000 osob se budou vyžadovat z metody OTN pouze PCR testy, u akcí pod tisíc účastníků to budou i antigenní testy,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Svrčinová dále ubezpečila, že lockdowny jsou na pořadu dne až v nouzovém stavu. Predikce na Vánoce podle ní takové nejsou, ale bude to potřebovat součinnost občanů.

Podle Vojtěcha je jedním z dalších případných kroků také možnost neuznávat na hromadné akce negativní testy, jen potvrzení o prodělání nákazy nebo očkování.

Vojtěch proto znovu apeloval, aby se lidé nechali očkovat.

„Je pro nás důležité a chtěl bych poprosit zejména seniory – aby využili aplikaci třetí dávky. Vidíme, že virová zátěž v populaci stoupá a i v seniorní populaci počet nakažených roste,“ řekl.

Kromě toho veřejnost vyzval, aby lidé dodržovali nyní platná opatření, jako je ochrana dýchacích cest či kontrola bezinfekčnosti v restauracích. Podnikatele požádal, aby umožnili zaměstnancům práci z domova.

Změny by měly platit od 22. listopadu.

Podle dat ministerstva zdravotnictví laboratoře ve středu 3. listopadu 2021 potvrdily 9 460 nově nakažených koronavirem.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 419 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak oproti středě zvýšilo o 33. Nejhorší epidemická situace je i nadále na severu Moravy a ve Slezsku.

Hospitalizovaných s covidem-19 je aktuálně 2 300 pacientů, z toho 304 z nich se nachází ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo 30 878 lidí s covidem-19.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo celkem potvrzeno přes 1,79 milionů případů covidu-19.