Nezaměstnanost v Evropské unii v září 2021 klesla na 6,7 procenta. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Nezaměstnanost v Evropské unii (EU) v září 2021 klesla na 6,7 procenta ze srpnových 6,9 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v České republice, a to 2,6 procenta.

Informoval o tom Eurostat.

Původně evropský statistický úřad uváděl, že srpnová nezaměstnanost v EU činila 6,8 procenta.

V sedmadvacítce bylo podle odhadů Eurostatu v září bez práce 14,32 milionu lidí, což je o 306 tisíc méně než v srpnu.

V eurozóně se počet nezaměstnaných snížil o 255 tisíc na 12,07 milionu.

Proti loňskému září je v EU bez práce o 2,054 milionu lidí méně, zatímco nezaměstnaných v eurozóně za rok ubylo o 1,919 milionu.

Vysoká i nadále zůstává nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 25 let. V celé unii bylo v září bez práce 2,815 milionu mladých, v eurozóně pak 2,307 milionu.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které jsou odlišné od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v září klesla na 3,5 procenta ze srpnové hodnoty 3,6 procenta.

ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. (pel)